CARE A FOST EVOLUTIA PROFESIILOR SI A PLATILOR DE-A LUNGUL TIMPULUI

Desi este adevarat ca locurile de munca la distanta exista de ceva vreme, COVID-19 a fost factorul declansator ce a dus la raspandire rapida la nivel mondial a acestui mod de lucru. Afacerile care nu avusesera niciodata in vedere posibilitatea ca angajatii lor sa lucreze din confortul oferit de caminul propriu, au fost realmente impinse de la spate de catre pandemie sa adopte acest model de lucru. In ciuda faptului ca aceasta tranzitie nu a fost una usoara, in acest moment marea majoritate a companiilor care au ezitat sa imbratiseze acest model de lucru incep sa vada numarul mare de avantaje oferite de acesta. Dupa cum indica si titlul, acest articol va discuta nu numai modul in care se schimba munca, ci si modul in care lucratorii din noul context mondial sunt platiti.

Cine sunt castigatorii noii realitati

Conceptul de flexibilitate a programului la locul de munca pe care il cunosteam inainte de pandemie implica ceva era cu totul diferit fata de ceea ce inseamna cu adevarat, in acest moment, acest lucru. Inainte de 2020, flexibilitatea programului ne conducea cu gandul la gestionarea sau aranjarea putin diferita a programului dupa care lucram. Acum, flexibilitatea in munca inseamna ca vom duce munca cu noi, indiferent de locul din care vom lucra. Desi pare greu de crezut, in aceasta perioada, oamenii s-au transformat in adevarati “nomazi digitali”, ei lucrand de oriunde din lume.

Asa dupa cum sugereaza si numele, nomazii digitali pot avea una sau mai multe colaborari de la distanta si nu vor ramane cu siguranta prea mult timp intr-un singur loc de munca. Pentru a isi desfasura activitatea acestia nu au nevoie decat de un laptop si o conexiune rapida la internet, iar astfel profita de aceasta ocazie pentru a calatori in lume in timp ce lucreaza. Astazi, a devenit un fapt obisnuit sa gasesti nomazi digitali in locuri precum Insulele Canare in Spania. Exista un proverb care spune ca „acolo unde exista vointa, exista si un mod prin care o putem indeplini”. Acum, mai mult ca oricand, oamenii par sa fi gasit o modalitate de a-si combina pasiunea pentru calatorii, cu modul in care isi vor castiga existenta. Printre cele mai frecvente ocupatii pe care le prefer nomazii digitali se numara predarea limbilor straine, programarea, marketingul digital, web designul, lucrul in call center, precum si multe altele.

Economia profesionistilor independenti

Munca la distanta, precum si nomazii digitali au influentat incontestabil evolutia profesiilor in ultimii ani. Cu toate acestea, exista un alt concept care a contribuit apasat la aceasta evolutie: Gig Economy. Dictionarul Merriam Webster defineste acest termen ca fiind legat de toate activitatile economice ce utilizeaza profesionisti independent, sau angajati temporari in sectorul serviciilor. Conform acestui model economic, companiile, la fel ca si persoanele fizice, pot angaja servicii oferite de freelanceri fara ca acestia sa fie neaparat angajati la sediul lor. Soferii, insotitorii animalelor de companie, terapeutii, asistentii virtuali, fotografii, consultantii, defines el mai bine acest concept.

Toate aceste schimbari ale modului in care oamenii lucreaza au dus, in cele din urma, la schimbari in domeniul platilor colaboratorilor.

Datorita conceptului “gig economy”, nomazii digitali pot fi gasiti in toata lumea, iar metodele de plata trebuie sa se adapteze si sa ofere posibilitati de plata rapida, astfel incat metodele de plata online au crescut si ele in popularitate. Portofelele electronice sunt printre cele mai populare si mai cunoscute metode. Cum functioneaza? Uşor! Ca utilizator de portofel electronic, puteti primi plati intr-un cont digital, ce poate fi transferat ulterior intr-un cont bancar sau un card de credit. Aceasta metoda este ieftina, sigura si ramane printre preferatele nomazilor digitali.

Buletin Informativ