AFACERILE CE VOR RAMANE IN MOMENTUL IN CARE PANDEMIA VA FI TRECUT

Este miezul noptii, 31 decembrie 2019, si oricare ar fi ritualurile prin care am intampinat noul an, cel mai tare s-a auzit urarea traditionala „An Nou fericit”. Din pacate, atunci nu stiam ca viata noastra era pe cale sa se schimbe dramatic.  Noul an 2020 a venit insotit de toata nebunia generata de pandemia de Covid 19, iar aproape totul s-a schimbat in rau in viata noastra. Aproape totul, va puneti intrebarea? Da, chiar totul si iata de ce: desi nevoile noastre obisnuite, de zi cu zi, au ramas aceleasi, modul de viata, in general, s-a schimbat. Am mancat, am muncit, am cumparat, ne-am intalnit, am facut exercitii, am invatat, ne-am distrat, am interactionat etc. Dar a trebuit sa invatam sa o facem diferit. Prin urmare, am gasit noi modalitati prin care am putut sa continuam aceste activitati.

In fata unei noi realitati

In ceea ce priveste afacerile, schimbarile survenite in ultima perioada au avut un succes major. Pandemia, in general, a adus nenumarate provocari si o mare incertitudine. Din pacate, afacerile mici au fost cele mai afectate, un numar mare dintre acestea disparand de-a lungul ultimului an. Uitandu-ne in urma, insa, ne vom pune intrebarea ce a facut diferenta dintre supravieturie si faliment? Aceasta consta in numai doua cuvinte: adaptare si transformare. Proprietarii de afaceri proactivi au actionat prompt si au privit imaginea de ansamblu. Gandirea acestora a devenit iesita din tipare, acestia gandind “out of the box” si iesind din zona lor de confort. Ce au facut, de fapt?

Constransi de noua normalitate, alcatuita din nenumarate blocaje si carantine,  acestia au fost nevoiti sa inoveze si sa gaseasca noi produse, servicii si moduri mai putin traditionale pentru livrarea acestora catre populatie. Albert Einstein a declarat odata „In mijlocul fiecarei crize, se afla o mare oportunitate”. Era momentul ca toate companiile sa ia decizii cu mize mari, astfel incat criza fara iesire (la prima vedere) sa se transforme intr-o oportunitate. Acest articol va discuta despre trei business-uri ale caror modele au fost consolidate si reinventate pe tot parcursul pandemiei si care cu siguranta ca vor ramane in picioare si dupa terminarea pandemiei.

Noi softuri si lucrul de la distanta:

Astfel, lucrul si studiul de acasa au devenit incredibil de banale. Oamenii care initial erau reticenti fata de aceste metode au realizat totusi avantajele lucrului de la distanta, astfel incat astazi, acesta face parte din viata lor, devenind o banalitate. Aceasta mod de lucru reprezinta o oportunitate imensa pentru dezvoltatorii de software care doresc sa imbunatateasca produsele si tehnologiile online existente. Un lucru este sigur atunci cand vine vorba despre tehnologie: exista intotdeauna loc de imbunatatire.

E-commerce:

Companiile s-au trezit brusc ca nu aveau alta optiune, in afara faptului ca trebuiau sa devina digitale, cat mai curand. Desi a fost o schimbare dramatica, ce a necesitat nenumarate investitii, proprietarii de afaceri au inceput sa vada destul de curand avantajele oferite de comertul digital. Datorita acestor eforturi, a fost posibil ca toata lumea sa obtina bunuri si chiar servicii in timpul celor mai grele blocaje. Acum, cand companiile si-au optimizat in mod clar modelele de afaceri si canalele de vanzare si ditributie, aceasta experienta a educat consumatorii in domeniul cumparaturilor online, iar e-commerce (comertul electronic) a devenit si mai puternic.

Securitatea cibernetica:

Fie ca a fost vorba de procesul de invatare online, lucru de la distanta, cumparaturi sau activitati bancare, este probabil ca toata lumea sa inceapa sa se obisnuiasca cu mediul de lucru electronic, mai ales datorita pandemiei COVID-19. Odata ce oamenii si-au dat seama de toate lucrurile pe care le-ar putea face fara sa isi paraseasca confortul oferit de caminul propriu, nu este greu de conceput ca acesta tendinta se va permanentiza si chiar va evolua. Astfel, datorita tuturor utilizatorilor care partajeaza in mod constant cantitati uriase de date sensibile pe internet, companiile de securitate cibernetica au devenit incontestabil importante si mai vizibile ca niciodata.

Buletin Informativ